Mijn favorieten

Geen Appletree zonder bijen

Appletree Makelaardij en Stichting BeeSerious werken samen. Als je bedrijf Appletree heet, ben je aan je stand verplicht om duurzaam en groen te ondernemen. Stichting BeeSerious teelt bijen die resistent zijn tegen de varroamijt. De varroamijt bedreigt wereldwijd de honingbij. Honingbijen zijn noodzakelijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen. Als bijen de bloemetjes van de appelboom niet bestuiven, komen er geen appels en dus geen ‘Appletree’.
 


Help de bijen overleven

Iedereen weet dat het niet goed gaat met de insecten. De sterfte wereldwijd wordt veroorzaakt door pesticiden en monocultuur. Maar honingbijen worden nog eens extra bedreigd, doordat ze last hebben van een parasiet: De varroamijt. Honingbijen zijn echter de meest efficiënte bestuivers die er bestaan. Ongeveer 80 procent van ons voedsel wordt bestoven door honingbijen. Zonder honingbijen heeft de mensheid een groot probleem.

Appletree Makelaardij wil een bijdrage leveren aan het behoud van de bijen. Peter Schallenberg, directeur bij Stichting BeeSerious garandeert dat alle budget regelrecht ingezet wordt in het bijenteeltproject.
 
Wanneer u een huis koopt via Appletree Makelaardij, ontvangt u van Appletree Makelaardij een adoptiecertificaat voor een bijenkoningin. U mag de koningin zelfs een naam geven. Deze naam komt op uw adoptiecertificaat te staan. En zo helpt ook u mee aan het behoud van de honingbij.

 

ALLES BEGINT ZOGEZEGD MET DE BLOEMETJES EN DE BIJTJES...

Iedereen kent het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes.

Maar het gaat helaas niet goed met de bijen. 
En als er geen bijtjes zijn, komen er ook steeds minder bloemetjes. Wereldwijd is er een zorgwekkend verhoogde bijensterfte. Daar kunnen verschillende oorzaken voor worden aangewezen, maar de meest verwoestende daarvan is de Varroamijt. Een piepkleine parasiet die zich voortplant in het ‘broed’ van honingbijen.

En als er geen bijtjes meer zijn, wordt het ook steeds minder met de bloemetjes. Het is belangrijk dat we er alles aan doen om het tij te keren en de varroamijt een halt toe te roepen. Dat kunnen de bijen zelf, maar daar moeten wij ze wel een handje bij helpen.

Binnen het project van Stichting BeeSerious zijn de imkers er als een van de eersten in geslaagd om 100 procent resistente Carnica-bijen te telen, zonder inteeltverschijnselen. Deze bijen zijn zelf in staat om hun bijenkasten te controleren op de aanwezigheid van varroamijt en deze vervolgens in een vroeg stadium te elimineren. Sommige bijen hebben deze eigenschap van nature. En door specifiek deze bijen te selecteren en te telen, wordt deze bijzondere eigenschap algemeen. 

Een vitaal en resistent bijenvolk is veel beter in staat andere tegenslagen te verwerken en komt van nature gezond de winter door.