Mijn favorieten

Bouwtechnische keuring wel of niet

Wel of geen bouwkundige keuring?

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden! De vraagprijs lijkt alleszins redelijk en na enige onderhandelingen komen jij en de verkoper tot een overeenkomst. Toch zijn er behalve de koopprijs nog een aantal andere belangrijke zaken waarbij rekening gehouden dient te worden wanneer je een huis aankoopt. Een daarvan is de bouwkundige staat van de woning en dus is het in veel gevallen verstandig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.


Waarom een bouwkundige keuring?

Als koper van een huis doe je een zeer grote investering en dus wil je tot in detail weten wat je koopt. Toch loert hier een groot gevaar want bij het kopen van een huis spelen emoties een grote rol en deze emoties zorgen er dikwijls voor dat de realiteit uit het oog verloren wordt. Natuurlijk spelen de locatie, het type woning en de sfeer in en rondom een woning een belangrijke rol, maar om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk te weten wat de bouwkundige staat van het huis is en welke bouwkundige kosten er mogelijk nog te verwachten in de toekomst. Dit is van grote invloed op je hypotheek en op je maandelijkse lasten. Dit is één van de redenen waarom ik het belang van een aankoopmakelaar regelmatig benadruk. 
 

Wat is een bouwkundige keuring? 

Een huis kan er op het eerste gezicht prima uitzien maar schijn bedriegt soms. Helaas zijn veel gebreken lang niet altijd zichtbaar en dus is de kans dat een leek hieraan voorbij gaat. En dus zal een bouwkundige door middel van een bouwkundige keuring moeten vaststellen wat de werkelijke staat van de woning is, welke kosten er direct aan achterstallig onderhoud gedaan moeten worden en welke kosten je als toekomstig eigenaar op de langere termijn kunt verwachten. Tijdens een visuele inspectie zal de bouwkundige onder meer letten op de kwaliteit van de volgende zaken;

  • kozijnen, ramen en deuren
  • vloeren, metselwerk, voegwerk en lateien.
  • dakconstructie, dakbeschot, dakbedekking en/of dakpannen
  • riolering
  • staat van het electra en de CV-ketel
  • leidingwerk
  • goten
  • schoorsteen
  • keuken en sanitair
  • staat van garage, schuren en hokken
  • vaststellen van asbest en loden waterleidingen
  • vaststellen van mogelijk koolmonoxide gevaar
  • Kostenraming van direct noodzakelijk onderhoud, kosten op termijn en verbeterkosten


Onderzoeksplicht van kopers

Als koper van een huis heb je ten allen tijden een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat jij als koper verplicht bent om vooraf gedegen onderzoek moet hebben gedaan naar de (bouwkundige) staat van de woning. In het geval van verborgen gebreken is een verkoper hier naderhand op te spreken, echter deze verborgen gebreken bevinden zich vaak in een heel grijs gebied. Is het wel een verborgen gebrek of had de koper toch beter vooronderzoek moeten doen? Was het gebrek vooraf wel goed constateerbaar? Je ziet, het vaststellen en reclameren van verborgen gebreken is nog niet zo eenvoudig laat staan het aansprakelijk stellen van de verkoper. Met een bouwkundige keuring wordt de kans op verborgen verbreken in ieder geval een stuk kleiner, maar misschien nog wel het belangrijkste…het voorkomt vaak een hoop teleurstelling en (financiële) stress achteraf.

Contact

Vestiging
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring