Mijn favorieten

Geen onderhoud, geen kijkers

Wie overweegt zijn woning te verkopen, kan maar beter zorgen dat hij de woning goed onderhoudt. Steeds minder kopers hebben zin in een opknappertje waardoor kopers klushuizen steeds vaker links laten liggen.


Een nieuwe trend

Er is nogal wat veranderd de afgelopen jaren. Niet alleen hebben we te maken met een volledig andere woningmarkt, maar ook de regelgeving omtrent een huis kopen is nogal veranderd. En misschien nog wel belangrijker…de wensen van de kopers zijn de afgelopen jaren ontzettend veranderd. Woningkopers kiezen steeds vaker voor een woning die al ‘helemaal af’ is en waar van achterstallig onderhoud geen sprake is en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen.

De huidige generatie 20’ers en 30’ers hebben het druk. Naast een gezin met jonge kinderen hebben beide ouders vaak een drukke baan en dus blijft er voor klussen en verbouwen nog maar weinig zin en vooral tijd over. Nog een belangrijke reden voor deze trend is dat de kosten voor achterstallig onderhoud of een verbouwing tegenwoordig vaak grotendeels uit eigen zak betaald moeten worden omdat het meefinancieren van deze kosten in de hypotheek steeds lastiger wordt. Naast de kosten koper die op dit moment al voor de helft door de koper uit eigen geld betaald moeten worden, hebben veel kopers daarna geen geld meer om ook nog te gaan verbouwen of achterstallig onderhoud uit te laten voeren. Dit met name van toepassing op starters en doorstarters.

Steeds meer projectontwikkelaars spelen ook in op deze trend. Er worden veel relatief goedkope woningen en appartementen gebouwd. Deze ‘sleutelklare’ woningen zijn natuurlijk ideaal voor starters en doorstarters. Betaalbaar en je kunt er zo in!